Uitnodiging: MTB Appelscha zaterdag 17 juni

Voor leden vanaf 16 jaar organiseert de activiteitencommissie van  De Preamkeskouwers op zaterdag 17 juni een mountainbike-uitje naar Appelscha. Wij gaan daar een bestaande route fietsen.  De Appelscha-route heeft een lengte van 17,3 km. Voor de echte liefhebber is het mogelijk deze route te combineren met de aaneengesloten 28 km lange route Diever/ Hoogersmilde. De route is gemarkeerd met houten palen met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De verbindingsroute, met de 28 kilometer lange route in Diever/Hoogersmilde, wordt met zwarte bordjes aangegeven. Iedere deelnemer zorgt voor z’n eigen mountainbike en helm.

Het programma ziet er als volgt uit:

8.30 uur: vertrek vanaf het parkeerterrein bij de Poiesz in Balk

9.30 uur: koffiedrinken bij Herberg Het Volle Leven,
Oude Willem 5
8426 SM Appelscha

Koffie en koek wordt jullie aangeboden door de club.

10.30 uur start vanaf parkeerplaats ’t Groot veen (Bosweg) bij Appelscha

Opgave kan via de button: Opgave MTB Appelscha

Info route

Omgeving: Deze route ligt gedeeltelijk in de provincie Friesland en gedeeltelijk in de provincie Drenthe. De route voert door de boswachterij Appelscha en ligt in een schitterend natuurgebied. Het is een bosrijke omgeving afgewisseld met akkers, graslanden, heideveldjes en watertjes. Het esdorpenlandschap.

Aard van de route: De route is speciaal gemaakt voor mountainbikers. De route gaat afwisselend over wat bredere paden, maar er zitten ook aardige stukken singletracks in. Omdat het hier om een vrij vlag gebied gaat vind je in de route weinig hoogteverschil. Toch is het de routebouwers gelukt om de kleine hoogteverschillen die in het terrein te vinden zijn volop te benutten. De route bevat korte technische stukjes met kleine klimmetjes en afdalinkjes.
De omgeving waarin je rijdt is zeer afwisselend. De route voert langs een groot heideveld en diverse poelen. Ook fiets je over een grote vlakte waar je een weids uitzicht hebt, ook in dit gedeelte zijn weer leuke singletracks opgenomen. Na weer een stuk door het bos te hebben gefietst kom je langs het Aekingerzand. In de boswachterij Appelscha loopt ook nog een heuse schaapskudde en grazen er koeien. Dus let hier wel op dat je niet over een koe of een schaap rijdt! Het laatste deel van de route gaat weer door het bos met afwisselend wat bredere paden en leuke bochtige singletracks.
Op zich is de route niet zwaar. Rijd je hem in combinatie met de route in Diever (de verbindingsroute is met zwarte bordjes aangegeven) dan kun je spreken van een behoorlijk intensieve en afwisselende route.