Bernardus Gijzen fietst 50 keer de elfstedentocht

Elk jaar fietsen ongeveer 15.000 mensen op Pinkstermaandag de Elfstedentocht. Voor Bernardus Gijzen was 2017 een speciale editie. De op 1e Pinksterdag 72 jaar geworden schaatstrainer van De Preamkeskouwers fietste de tocht voor de 50e keer. Een bijzondere prestatie.  Samen met zoon Henk ging Bernardus om 5.00 uur van start na het startschot van Commissaris van de Koning Arno Brok. Slechts 2 keer heeft Bernardus de tocht niet gereden. Eén keer i.v.m. verloving en in 2001 kon de tocht niet doorgaan door de MKZ crisis. In de begin jaren deden er ongeveer 500 mensen aan de fiets Elfstedentocht mee. Clubs werden door de fiets Elfstedentocht vereniging benaderd om mee te doen. Waaronder ook de Preamkeskouwers. De vereniging met de meeste deelnemende leden kregen van de organisatie destijds een grote beker.


Bernardus Gijzen is een echte sportman. Zo fiets hij ongeveer 10.000 km per jaar, waarvan 8000 km op de racefiets en 2000 km op de mountainbike. “Ik fyts twa kear per wike mei fytsgroep fan Lemmer en twa kear per wike sels” zegt Bernardus. Vroeger ging de fiets ook altijd mee in de caravan op vakantie naar Frankrijk en Italië.  “Myn frou socht elk jier in oare bestimming út en gie ik faak yn de moarn te fytsen”. Zo heeft Bernardus o.a. de bekende bergen  Alpe d’Huez en Mont Ventoux beklommen.  In de wintermaanden is Bernardus op de schaatsbaan te vinden, zo geeft hij schaatstraining voor De Preamkeskouwers en doet nog fanatiek mee aan wedstrijden op Thialf en Fevonice in Biddinghuizen bij de masters met de Noord-Oost competitie. Ook traint Bernardus dan 4 keer per week in Thialf.

In de hal aan de muur in de woning in Balk hangt de “Brevet Fryske Alvestêdentochten”.  Ongeveer 8 jaar geleden mocht Benardus deze brevet in ontvangst nemen na het voltooien van de wandel Elfstedentocht. De Brevet ferklearje dat Bernard Gijzen de útsûnderlike sportprestaasje levere hat troch de tocht by de Fryske alve stêden lâns, op redens, op ‘e fyts en feande foet ôf te lizzen. Benardus heeft in 1985, 1986 en 1997 aan de Elfdstendtocht op de schaats meegedaan als wedstrijdrijder. “Yn 1963 wie ik in heal jierte jong, ik baalde as een stekker. Achterôf mar goed ek, want it wie in barre tocht” Zo verteld Benardus. Helaas heeft Benardus de tocht in 1997 niet uitgereden. Bij Galamadammen viel hij uit. “Se moasten my fan it iis ôfhelje. Ik hie in hersenschudding en in gat yn ‘e kop”.